top of page

Visste du at insulin blokkerer andre hormoner?

Det finnes over 100 forskjellige hormoner i kroppen. Noen styrer sult og metthetsfølelsen, andre styrer pubertet og overgangsalder. Og noen er livsviktige for stoffskiftet og blodsukkeret.

Men visste du at ett enkelt hormon kan blokkere for alle de andre?


HORMONER: Mistenker du at hormonene dine er i ubalanse? Da bør du starte med å stabilisere blodsukkeret

Alt for mange kvinner opplever hormonelle ubalanser. Disse ubalansene kan påvirke alt menstruasjonssyklus til energinivå, og i verste fall forhindre graviditet. Og det kan være ulike årsaker til hormonell ubalanse, feks alvorlig sykdom eller stoffmisbruk. Men hvis slike ting er utelukket og du fortsatt opplever problemer knyttet til hormoner så er kostholdet mest sannsynlig årsaken. Og grunnen til det er at for mye insulin kan blokkere andre hormoner.


Insulin er livsviktig, men også problematisk

Insulin produseres hele tiden fordi vi er avhengig av et gitt insulinnivå hele døgnet, også når vi sover eller faster av andre årsaker. Insulin er med andre ord superviktig for normal fysiologi. Men for mye insulin kan faktisk være problematisk. Det fører nemlig til blodsukkersvigninger som på kort sikt gir symptomer som: humørsvigninger, noen ekstra kilo rundt magen og lav energi. Men på lengre sikt kan det føre til insulinresistens, reaktiv hypoglykemi og diabetes type 2. I tillegg kan det altså bidra til hormonell ubalanse fordi det blokkerer de andre hormonene fra å virke som normalt.


Høyt insulinnivå fantes ikke tidligere

Gjennom evolusjonshistorien har vi sjelden hatt problemer med høyt blodsukker. Tidligere var det jo bare i sommersesongen for grønnsaker, frukt og bær (med et lite bidrag fra honning) at blodsukkeret hadde muligheten til å stige vesentlig.


Ellers var det det man jaktet og fanget som var hovedføden, og da var økning av blodsukker og insulin begrenset.


Men dagens kosthold gir blodsukkeret helt andre utfordringer.


Symptomer forsvinner

Mange opplever derfor at å legge om til et mer blodsukkervennlig kosthold hjelper på mer enn bare blodsukkeret, fordi alle de andre hormonene også begynner å fungere igjen som normalt. Humørsvingninger og ekstra fett rundt magen forsvinner. Plutselig kommer energien tilbake, og hormoner som har hatt rare utslag på blodprøver er plutselig normalisert. Og dette kun ved hjelp av helt vanlig mat. Derfor vil jeg virkelig anbefale deg å sette deg inn i hvilken mat som har en gunstig påvirkning på blodsukkeret, og endre litt på matvanene dine.


Dette lærer jeg deg alt om i kurset Enkle steg til mer energi, hvis du ønsker hjelp :)