top of page

Tegn på overgangsalder


Visste du at rødkløver brukes for å dempe plager ved menopausen?

Overgangsalder er at du har brukt opp de eggene du var født med. Da synker østrogenproduksjonen ganske drastisk og raskt, og det kan gi store plager. Vanligvis starter overgangsalderen når du er et sted mellom 45 og 55 år. Men hos noen kan det starte mye tidligere enn det - og overgangen kan vare i mange år. Tidlige tegn kan være hetetokter, uregelmessig menstruasjon, tørre slimhinner eller dalende sexlyst. Men det finnes også andre symptomer du må være oppmerksom på. Her er noen av de vanligste symptomene på at du nærmer deg - eller er kommet i - overgangsalderen:


Les også: Demp overgangsalderen med riktig kosthold

 1. Uregelmessig menstruasjon Uregelmessige menstruasjon er blant de tidlige symptomene på perimenopause (perioden før overgangsalderen) hos de fleste kvinner. Menstruasjonen er regulert av østrogen og progresteron, og svingningene i disse hormonene vil forårsake svingninger i syklusen.

 2. Hetetokter Hetetokter er et svært vanlig og tidlig symptom på at man nærmer seg overgangsalderen. Det kan være svært ubehagelig, og kan vare fra 30 sekunder og opp til flere minutter. Varmen beveger seg i bølger, spesielt i overkroppen.

 3. Vaginal tørrhet Det er østrogen-hormonet som holder skjeden fuktig og elastisk. Når kvinner kommer i overgangsalderen produserer ikke eggene nok østrogen til å smøre skjeden. Det fører til at skjeden blir mindre elastisk og slimhinnene tørre. Dette er noe de aller fleste kvinner opplever. Dette kan føre til at samleie kan bli en ubehagelig opplevelse.

 4. Nattsvette Nattsvette er et resultat av hetetokter man opplever om natten. Det er noe de aller fleste kvinner opplever i overgangsalderen, og for noen ødelegges nattesøvnen av hetetoktene.

 5. Humørsvingninger Noen kvinner opplever humørsvingninger og depresjon. Humørsvingningene likner på humørsvingninger man kan oppleve i menstruasjonsperioden, men har en tendens til å være mer ekstrem.

 6. Oppblåsthet Oppblåsthet er et tidlig tegn på at man nærmer seg overgangsalderen. Oppblåsthet er et vanlig perimenopausalt symptom, spesielt hvis det vedvarer etter at man har fullført menstruasjonene.

 7. Ømme bryster Ømme bryster er et vanlig symptom i løpet av menopausen. Det er samme type ømhet man opplever når man har mensen eller er gravid.

 8. Vektøkning Vektøkning i overgangsalderen, spesielt rundt midjen, skyldes at kroppen går gjennom hormonforandringer. Det er ikke forårsaket av hormonterapi (HRT). Trening og et sunt kosthold hjelpe med å holde vekten stabil.

 9. Nedsatt sexlyst De fleste kvinner i overgangsalderen rapporterer at de får en reduksjon i libido (sexlyst). Men – endringene i libido er forskjellig fra en kvinne til en annen. Noen opplever faktisk å få økt libido. Redusert libido sies å være assosiert med å gå opp i vekt. Det å ikke føle seg komfortabel i sin egen kropp kan også redusere sexlysten. Trening og sunt kosthold kan være med på å bedre selvbildet og bli komfortabel i kroppen sin igjen.

 10. Hodepine Hvis man har opplevd hodepine i løpet av menstruasjonen, er det vanlig å få hodepine også i overgangsalderen. Dette blir kategorisert som hormonell hodepine. Det er mindre sannsynlig at hodepine oppstår hvis hormonene er stabile. I overgangsalderen svinger imidlertid hormonene, og forklarer hvorfor hodepine er hyppigere i overgangsalderen.

 11. Leddsmerter Mange kvinner opplever å få smerter i leddene – spesielt fingre og håndledd. Østrogen er ansvarlig for å styrke bein og beskytte dem mot betennelse, men når nivåene av hormonet synker, blir leddene utsatt for betennelse.

 12. Elektriske støt / Electric shocks Elektriske støt er et menopausalt symptom som oppstår plutselig, og skyldes upassende utsendelse av nevroner. Det er ikke uvanlig å oppleve elektriske støt etter hetetokter.

 13. Brennende munn-syndrom Reduksjonen i østrogennivået påvirker også slimhinnene i munnen, og fører til en reduksjon i spyttdannelsen. Akkurat som slimhinnen i skjeden, har slimhinnen i munnen østrogenreseptorer som bidrar til spyttdannelse. Derfor vil noen oppleve en brennende smerte på tungen og i munnhulen.

 14. Problemer med tannkjøttet Tannkjøttproblemer rammer 10-40% av kvinner i overgangsalderen. Tannkjøttproblemer i overgangsalderen kan føre til at munnen smaker som metall, og at man opplever at man lettere blør fra tannkjøttet.

 15. Fordøyelsesproblemer Fordøyelsesproblemer kan være mye luft i magen, oppblåsthet, kvalme og magekramper. Problemene oppstår fra forhøyede kortisolnivåer når østrogenet synker, i og med at østrogen er ansvarlig for å opprettholde sunne kortisolnivåer.

 16. Tørr og kløende hud Når østrogennivået synker i overgangsalderen, reduseres også kollagenet. Kollagen er et protein i kroppen som styrker huden og holder den fuktig. Når det da synker, blir huden tørr og kløende.

 17. Angst Angst rammer en av tre kvinner i overgangsalderen. Det er vanlig hos kvinner som også opplever humørsvingninger.

 18. Nummenhet Mens de fleste kvinner rapporterer at de har prikkende følelser i fingrene og tærne, er det også normalt å oppleve en brennende følelse eller nummenhet. Disse endringene skyldes et fall i østrogennivået som påvirker sentralnervesystemet, som deretter overfører signaler til resten av kroppen.

 19. Søvnproblemer Søvnløshet er vanlig på grunn av hetetokter som kan oppstå om natten. Hetetoktene kan føre til nattesvette, som igjen gjør det ubehagelig og vanskelig å sove.

 20. Konsentrasjonsvansker Til vanlig lager hjernen energi ved hjelp av østrogenet ved å forbrenne glukose. Dette hjelper oss til å holde konsentrasjonen under daglige aktiviteter. Når østrogennivået derimot synker, er ikke hjernen lenger i stand til å lage nok energi til å hjelpe oss og fokusere, noe som fører til at man opplever konsentrasjonsvansker.

 21. Svimmelhet Plutselig uforklarlig svimmelhet i overgangsalderen sies å være assosiert med et fall i østrogennivået.

 22. Utmattelse Følelse av utmattelse er også vanlig i overgangsalderen. Forskning viser at 25% av kvinner opplever tretthet i overgangsalderen.

 23. Hårtap Det er vanlig å miste håret etter hvert som man blir eldre, men overgangsalder fører også til et raskere hårtap.

 24. Glemsomhet Midlertidig glemsomhet er et vanlig symptom man vil oppleve i senere stadier av overgangsalderen. Det er forbundet med tretthet. Man kan bremse utviklingen ved å gjøre kognitive øvelser.

 25. Sprø og flisete negler Neglene knekker lettere i overgangsalderen. Østrogen er viktig for å opprettholde keratinlaget, som styrker neglene. Når østrogenet reduseres, svekkes keratinlaget og fører til sprø og flisete negler hos mange kvinner i overgangsalderen.

 26. Stramme muskler Stramhet i musklene er ofte forbundet med stress. Overgansalderen er ofte forbundet med symptomer som angst og stress, og kan derfor føre til at musklene strammer seg. Yoga og meditasjon kan imidlertid avlaste stress og hjelpe kroppen til å slappe av og mykne opp musklene.

 27. Stressinkontinens Manglende evne til å kontrollere blæren når man løfter tunge gjenstander eller hoster, kalles stressinkontinens. I overgangsalderen kan fysiske aktiviteter forårsake urinlekkasje fordi de stresser blæren.

 28. Endringer i kroppslukt Den naturlige kroppsduften endres når man er i overgangsalderen. Disse endringene kan skyldes hormonelle endringer og hyppig svette forbundet med hetetokter.

 29. Irritabilitet Hormonelle svingninger er forbundet med endringer i humør i overgangsalderen, og kan derfor føre til at man lettere blir irritert. Prøv å slappe av, trene, eller meditere for å kontrollere endringene i humøret ditt.

 30. Allergi Hormoner og immunforsvaret er tett knyttet sammen. Derfor er det vanlig å være allergisk mot nye ting når man er i overgangsalderen.

 31. Ujevn hjerterytme Man kan oppdage endringer i hjerterytmen, for eksempel hjertebank. I likhet med de kriblende følelsene man kan oppleve i overgangsalderen, oppstår uregelmessige hjerterytme fordi nedgangen i østrogennivået kan forårsake feilutløsing av nevroner.

 32. Depresjon Studier viser at kvinner under 45 år er mindre sannsynlig å være deprimerte sammenlignet med de som er eldre. På grunn av humørsvingningene du opplever i overgangsalderen, som nedstemthet, kan man derfor oppleve å være deprimert.

 33. Panikkanfall Som nevnt er menopausale kvinner utsatt for angst på grunn av hormonelle endringer. Angsten kan bidra til panikkanfall. Panikkanfall er imidlertid ikke et vanlig symptom på overgangsalderen.

 34. Osteoporose Osteoporose er en tilstand assosiert med svake bein utsatt for brudd. En viktig funksjon av østrogen er å opprettholde sunne og sterke bein. Beina svekkes derfor når østrogennivået senkes i overgangsalderen.


bottom of page