top of page

Skjønnheten kommer innenfra

Bestemor pleide å si dette. At skjønnhet kommer innenfra. Hun mente selvfølgelig at ved å være et flott menneske så blir man et flott menneske.


Men etter at jeg utdannet meg til kostholdsveileder har jeg funnet ut at det er mer ved dette uttrykket. Skjønnheten KOMMER faktisk innenfra. Ytre skjønnhet påvirkes nemlig av hva vi spiser og drikker:


Omega 3 gir glød

For huden er vårt største organ, og er bygget opp av celler. Og hva er cellene bygget opp av? Jo, cellemembranen (skallet på cellen) består av fettsyrer. Så da er jo spørsmålet... Tar du et godt nok omega 3 tilskudd? Det bør gi deg minst 2,5 g EPA + DHA og i tillegg inneholde polyfenoler/antioksidanter feks fra olivenolje for å unngå at produktet harskner før opptak i cellene. Dette er hudpleie fra innsiden.


I tillegg bør du få i deg kraft som er kokt på bein. For denne kraften er reine vidundermedisinen for huden, - ja for hele deg. Kraft er proppfull av gelatin og andre næringsstoffer som gir huden det den trenger:Kraft for naturlig skjønnhet

Gelatin er kokt kollagen, et protein som utgjør ca 70% av huden. Kjøttkraft er også rikt på aminosyrer, blant annet glysin og prolin som vi ofte har for lite av.


Glysin styrker og renser leveren, og leveren er igjen et organ som renser kroppen for giftstoffer og tungmetaller. En velfungerende lever vil derfor være synlig på huden din. Også mørke ringer under øynene kan være et symtom på leverproblematikk.


Aminosyren prolin er viktig for å bygge og styrke cellestrukturen til kroppen. Kjøttkraft fra forskjellige dyr (helst økologisk, og gjerne vilt) er derfor en fantastisk naturlig kilde til indre skjønnhet.Hudkremer gir store lovnader

Skjønnhetsindustrien omsetter for 9,4 milliarder kroner, viser tall hentet fra ssb.no. Du har sikkert merket deg at mange av kremene på markedet inneholder gelatin og kollagen for huden? Det er bare det at kollagen er et så stort protein at det ikke er mulig å absorbere gjennom huden (!)...


For å faktisk få effekt må du faktisk spise/drikke det!

Kraft er i tillegg ekstremt billig å lage selv, så her kan du faktisk gjøre smart i å bytte ut de dyre kremene med en daglig porsjon med kraft.


Les også: Spicy gulrotsuppe med kraft


Kjøttkraft er rik på vitaminer, mineraler, enzymer og sunt fett i tillegg til kollagen:

Vitamin A som er med på reparasjonsprosessen i huden og styrker det øverste hudlaget. Personer som har A vitamin mangel har ofte uren hud og plages med irritert hud.


D vitamin er også viktig for fornyelsesprosessen i huden, og D vitamin kan bedre irritert og flassende hud samt psoriasis.


Magnesium mangel kan gjøre at man er mer utsatt for allergier og eksem.


Sink er et annet mineral man ofte har for lite av når man plages med fet og uren hud.

Det er altså mange gode grunner til å koke kjøttkraft å bruke det i hverdagen.


"Husk å drikke nok vann!"

Vi skal også være flinke til å drikke nok vann. Det har du sikkert hørt. Men noen ganger er faktisk ikke vann tilstrekkelig for å få kroppen dehydrert.


Tilsetter du en skvis sitron/appelsin og litt uraffinert salt, og gjerne også noen magnesiumdråper blir det noe helt annet.


For mye vann uten tilstrekkelige elektrolytter/mineraler kan faktisk være skadelig. Kroppen trenger faktisk nok salt for å klare å holde på vannet. Natrium, kalium og magnesium er mineraler som er med på å regulere mange prosesser i kroppen, blant annet dette med hydrering


I tillegg er faktisk omega 3 fettsyrene EPA og DHA også essensielle for å klare å hydrere hudcellene på riktig måte.Intoleranser og tarmhelse

Hos enkelte kan det være intoleranser for enkelte matvarer som gir symptomer i huden. Dette kan du avdekke med en matintoleransetest.


En ubalanse i tarmflora kan også gi symptomer som kan ses på huden, som utslett, kviser eller betennelsesrelaterte hudlidelser (eksem, psoriasis rosacea etc).


For å balansere tarmflora trenger du et godt probiotisk og prebiotisk tilskudd. Jeg anbefaler Probioform som du får kjøpt på helsekost. Det er et bredspektret probiotisk tilskudd som inneholder mikroorganismer som melkesyrebakterier, urbakterier, B vitaminer, Q10, vitamin K, lykopen, vitamin A, essensielle aminosyrer, enzymer og antioksidanter.

I tillegg er det viktig å ta et prebiotisk tilskudd for å gi disse gunstige bakteriene det de trenger for å overleve. Jeg anbefaler Zinobiotic, som inneholder åtte naturlige kostfibre som støtter veksten av de sunne bakteriene. Det bidrar i tillegg til å balansere blodsukkeret samt kolesterolet. Vinn vinn!


Pass også på at du ikke får i deg giftstoffer fra mat eller sminke som levra får problemer med å skille ut.


Økologisk mat er å foretrekke der du får tak i dette. Hormonbalansen er nemlig også viktig for huden. Og denne balansen påvirkes av alt fra kosthold, hormonforstyrrende stoffer i mat, plast og andre syntetiske stoffer – og ikke minst prevensjonsmidler.


Nøkkelen ligger i å «rense opp» i livsstilen, vanene og ikke minst være kritisk til produktene du bruker. Velg økologiske og rene produkter når du kan. Luft godt hjemme, slik at du oppnår et så giftfritt innemiljø som mulig.


Vær også oppmerksom på at næringsstoffer vi får fra maten påvirker her. Mineralbalansen i kroppen, særlig mellom kobber og sink, er avgjørende for balansen mellom to av de viktigste hormonene; østrogen og progesteron. Disse kan du også ta en test av for å sjekke om alt er i balanse.


Lykke til! Og kontakt meg hvis du lurer på noe, eller ønsker mine produktanbefalinger.bottom of page