
Visste du at sjokolade har mange helsebringende effekter?
Forskerne finner stadig flere grunner til å nyte mørk, deilig sjokolade. I rå kakao finner du nemlig svært mange helsebringende plantestoffer, vitaminer, mineraler og antioksidanter – på lik linje som i grønnsaker.
Men merk at sjokoladen må være mørk, og inneholde minimalt med sukker for å være sunn! ;)
Rå kakao inneholder mange mineraler og sporstoffer som magnesium, kalsium, jern, sink, kobber, krom, kalium, selen, fosfor, svovel og mangan. I tillegg finner du et bredt spekter av vitaminer i kakao, blant annet vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12, kolin, C, E og K. Du får også i deg polyfenolene antocyaniner, procyanidiner, resveratrol, katekiner, epikatekiner og kumariner. Dette er antioksidanter som har som oppgave "å slukke branner i kroppen".
Kakao har også evnen til å gjøre oss lykkelig! Det inneholder nemlig mange gunstige sentralstimulerende stoffer, blant annet aminosyren tryptofan, som øker produksjonen av signalstoffet serotonin og dopamin i hjernen. Disse lykkehormonene har innvirkning på humøret og kan virke antidepressivt og oppløftende.

Det er gjort mange studier på kakaoens helsebringende effekter, og listen over positive egenskaper er lang. Bare et søk på kakao og sjokolade på forskning.no gir deg mange treff om kakaoens fortreffelighet. Her er ti gode grunner til å ta deg en sjokoladebit:
1: Sterk beinbygning! Sjokolade kan hjelpe mot beinskjørhet, fordi det inneholder polyfenoler som trengs når kroppen vedlikeholder skjelettet, ifølge forskere fra Oklahoma State University. 2: Blodpropp! Et par biter mørk sjokolade reduserer sjansene for blodpropp med 25 til 50 prosent, har forskere ved University of Dundee funnet ut. 3: Friskt hjerte! Polyfenoler inneholder sterke antioksidanter som ligner mye på dem man finner i frukt og grønnsaker. Disse kan forebygge hjerteproblemer, har forskere ved Harvard School of Public Health funnet ut. 4: Forlenger livet! Antioksidantene beskytter kroppens celler mot skader, og kan derfor forebygge kreft. Kakaoen inneholder faktisk så mange helsebringende stoffer at den kan forlenge livet. Forskere ved Harvard School of Public Health undersøkte 8 000 mennesker over 65, og fant ut at moderate sjokoladespisere gjennomsnittlig levde ett år lenger enn de andre. 5: Null hull! Overraskende nok kan sjokolade forebygge hull i tennene. Kakao inneholder stoffer som hemmer bakterievekste i munnen. Dermed hevder forskerne ved Harvard at man ikke engang får hull i tennene av å spise mørk sjokolade.

6: Forebygger slag og hjerteinfarkt! En liten rute mørk sjokolade om dagen beskytter mot hjertesykdom, ifølge italienske forskere. Kroniske betennelser i vevet i blodomløpet er en risikofaktor for hjertesykdommer som hjerteinfarkt og slag. Forskerne fant ut at det var en sammenheng mellom inntak av sjokolade og forekomsten av slike betennelser. 7: Forebygger alzheimer! Eldre som spiser sjokolade reduserer risikoen for alzheimer og annen kognitiv svikt betydelig, ifølge forskningsresultater presentert i Journal of Alzheimers Disease. 8: Du blir smartere! Studier fra The Maine-Syracuse Longitudinal Study viser at sjokolade har en positiv effekt på hukommelsen. Hyppigere spising av mørk sjokolade viste bedre visuell hukommelse og organisering, bedre arbeidsminne og bedre abstrakt resonnering. 9: Gjør deg våken! Litt mørk sjokolade hver dag kan hjelpe mot kronisk tretthet. Forskning ved Hull York Medical Scool viser at polyfenol påvirker hjernen i to til tre timer. 10: Gjør deg glad! Sjokolade frigjør endofiner og serotonin i hjernen. Disse stoffene får oss til å føle oss lykkelige og mindre stresset. Ikke overdriv!
Mørk sjokolade er en så stor kilde til antidoksidanter at mange mener at den burde regnes som èn av fem om dagen.
Men anbefalingene for hvor mye sjokolade man skal spise for å få effekt, er sprikende. Enkelte forskningsrapporter konkluderer med at du skal spise ca ni gram om dagen. Det tilsvarer ca en til to ruter sjokolade. Andre anbefaler opp mot tjue til tretti gram hver dag. I tillegg finnes det forskning på at den gode effekten avtar hvis du spiser mer enn 6,7 gram.
Det viktigste er altså måtehold, og at sjokoladen er mørk. Sjokoladen må ha minst 70 prosent kakao, og du bør altså ikke spise mer enn noen få biter om gangen.