
Visste du at det er skikkelig enkelt å fermentere?
Fermentert mat er noe av det beste du kan spise for å opprettholde en sunn mikrobiota/tarmflora.
Og det kan nesten ikke bli enklere enn fermentert ketchup. Det lager du på 1-2-3, bare ved å røre alt sammen, og la det stå på kjøkkenbenken. Og etter et par-tre dager i romtemperatur har du herlig ketchup som er godt for hele deg!
For visste du at tarmfloraen vår påvirker alle celler i hele kroppen, inkludert hjernecellene? Da er det kanskje ikke så rart at man kan føle seg ganske syk hvis tarmfloraen er i ubalanse. Men det retter du raskt opp ved å spise probiotisk og prebiotisk mat. Ett eksempel er altså fermentert ketchup. Denne kan du med fordel spise litt av hver eneste dag!
Slik gjør du:
3 glass økologisk tomatpurè
1/2 dl kaldslynget honning
0.5 dl myse, feks molkosan
2 ss rå eplecidereddik
1 ss havsalt
1 ts allehånde
1 ts finhakka hvitløk
Bland det hele og hell over i et glass med lokk.
La stå i romtemperatur i 2-4 dager. Smak etter 2 dager og sett i kjøleskap når du synes den smaker passe rundt og godt.
Triks: Ta en tom ketchupflaske og hell over ketchupen i hvis du har barn. Ketchupen smaker ekstra godt i ketchupflaske ;)