top of page

Hva er din kryptonitt?


Supermann har sin kryptonitt. Har din indre superhelt noe å frykte?


Du har kanskje sett TV-reklamer hvor antistoffene i kroppen sammenlignes med superhelter som kommer for å redde deg fra skadelige virus? I dette tilfellet kan du faktisk tro på det du ser på TV.


For dette er faktisk et ganske godt bilde på hvordan disse kraftige proteinene, også kjent som immunglobuliner, i kroppens førstelinjeforsvar nedkjemper smittestoffer som vi blir utsatt for. De er rett og slett må superhelter som redder deg fra alskens bakterier og virus som kommer din veg. Dette foregår hele tiden.


Men akkurat som at Supermann har sin kryptonitt, er det forskjellige kostholds- og livsstilsfaktorer som kan gjøre immunforsvaret vårt sårbart. Du har kanskje opplevd at du har hatt dårligere immunforsvar i perioder feks med høyt stressnivå? Når du har kjørt deg hardt, eller når livet har gitt deg motgang?


Men hva tror du skjer hvis du på daglig basis spiser mat som du reagerer på? Som kroppen har utviklet antistoffer for, og som immunforsvaret tror det må beskytte deg mot? Jo, immunforsvaret blir svekket.


I tillegg er det ikke rart mange opplever lavt energinivå og til og med fatigue ved uoppdaget matintoleranse. Immunforsvaret bruker nemlig masse energi på å kontinuerlig jobbe for å beskytte deg fra disse matvarene. Ikke rart man blir sliten?


Mistenker du at du kan ha det slik?


Det kan du få svar på ved å ta en blodprøve som viser om du har antistoffer* i blodet for ulike matvarer. Her kan du velge mellom to ulike tester, den ene for 44 ulike matvarer og den andre for 90. Slik finner du ut av hvordan du kan gi kroppen din og immunforvaret ditt fred fra din kryptonitt.


Les også: Disse symptomene kan indikere en matintoleranse*Matoverfølsomhetanalysene er immunmedierte reaksjoner (IgG og IgA antistoff) mot ulike matproteiner og ikke-immunmedierte slik som Peptider i urin (UriPep) og Histaminintoleranse. Symptomer og plager oppstår ikke alltid umiddelbart etter inntak av mat. Plagene kan oppstå lenge (fra få timer til dager) etter inntak av matvarene og derfor vanskelige å spesifisere. Da kan slike analyser være nyttige.

bottom of page