top of page

En tankevekker


Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har alltid hatt en oppfatning av at jeg ikke har trengt å ta noe kosttilskudd. Jeg får vel i meg nok gjennom maten jeg spiser?


Derfor fikk jeg meg en skikkelig aha-opplevelse da jeg studerte til kostholdsveileder og begynte å regne på hvilke næringsstoffer maten gav.


Næringsinnholdet går nedover

Næringsinnholdet i maten vår har endret seg drastisk de siste 70-100 årene. Både på grunn av såkalt ferdigmat. Men også på grunn av sprøytemidler, næringsinnholdet i dyrefòr, og ikke minst på grunn av fattigere jordsmonn.Denne tabellen viser næringsinnholdet i forskjellige matvarer på 50-tallet sammenlignet med i dag. (1)


Hvis en kylling inneholdt 100% omega 3 på 50-tallet, inneholder den 15 % i dag.

Og hvis den samme kyllingen inneholdt 100% fett den gang, inneholder den 200 % i dag. Du ser også at vitamininnholdet i forskjellige grønnsaker har endret seg markant.


Hvis du ønsker å finne ut hva kostholdet ditt gir deg kan du bruke litt tid på å legge inn maten du spiser på: https://www.kostholdsplanleggeren.no/. Da får du vite om du får nok energi og næringsstoffer fra maten, og en nøyaktig oversikt over hvilke fettsyrer, vitaminer og mineraler du har fått i deg. Virkelig et nyttig verktøy.


Ta gjerne kontakt dersom du ønsker min hjelp. Det er kanskje bare små endringer som skal til for at du skal strutte av energi igjen!1: Davis DR et al., Am Coll Nutr. 2004;23(6):669-82, Wang Y et al. Public Health Nutr. 2010 Mar;13(3):400-8