top of page

Disse symptomene kan indikere en matintoleranse


Matintoleranser kan gi mange diffuse symptomer som man ofte ikke setter i sammenheng med maten man spiser.


Alt fra smerter eller hevelser i muskler og ledd til hudproblemer eller konsentrasjonsvansker kan være tegn på en matvareintoleranse.


Lurer du på om du kan ha en matintoleranse?


Ulike mekanismer

Det er ulike mekanismer som styrer kroppens reaksjoner på maten vi spiser.

Den første er en aktivering av immunsystemet, som produserer antistoffer når vi spiser en matvare vi har intoleranse mot. Den andre reaksjonstypen har ikke noe med immunsystemet å gjøre, men skyldes i stedet kroppens evne til å fordøye maten. Laktoseintoleranse er et eksempel på dette.


Immunrelatert

Når reaksjonen kan knyttes til immunforsvaret kan vi måle dette med en blodprøve for å se om kroppen produserer antistoffene IgG. Dette knyttes ofte til tarmhelsen. Er tarmslimhinnen svekket oppstår det en åpning mellom cellene slik at større proteinfragmenter lekker ut i blodbanen eller lymfesystemet. Dette kalles lekk tarm, eller økt tarmpermeabilitet på fagspråket. Kroppens immunforsvar oppfatter proteinfragmentene som en trussel og lager antistoffer. Disse molekylene kan skape kronisk betennelse i muskler/ledd/andre organer, tom i hjernen.


Matintoleranser kan gi mange ulike symptomer:

  • fordøyelsesproblemer som oppblåst mage/diare/forstoppelse/magesmerter/sure oppstøt/kvalme

  • smerter/hevelser i muskler og ledd

  • konsentrasjonsproblemer/hukommelsessvikt/humørsvingninger

  • hodepine/migrene

  • hudproblemer/utslett/eksem/psoriasis/kløe

  • autoimmune sykdommer som leddgikt/diabetes 1/ME/crohns

  • ADHD

  • astma/allergi


Man kan ta en blodprøve for å finne IgG medierte immunreaksjoner. Du kan bestille denne testen her . Da får du et prøvekit hjem og du tar blodprøven selv i form av et lite stikk i fingeren. Testen måler IgG-antistoffer mot 44 eller 90 matvarer. Blodprøven sendes deretter til analyse i Tyskland, via norske Lab1, og svaret foreligger hos oss etter 2 uker. Da er en gjennomgang av resultatene inkludert i prisen.