top of page

Disse 10 matvarene gjør deg glad!


Visste du at noen matvarer faktisk kan gjøre deg glad?


De har evnen til å både piffe opp humøret og gjøre deg lettere til sinns.


Årsaken til det er at enkelte matvarer påvirker kjemien i hjernen og hormonproduksjonen i kroppen.


Serotonin og dopamin er to av lykkehormonene som dannes i kroppen. For å produsere disse trenger hjernen blant annet stoffet Tryptofan som man finner i ulike matvarer.


Disse matvarene bidrar til produksjon av lykkehormoner:


1: Kalkun, kylling og lammekjøtt. Gode kilder til protein, og rik på aminosyren Tryptofan, som bygges om til serotonin i hjernen.


2: Omega 3. Bidrar blant annet til bedre hukommelse, er naturlig betennelsesdempende og en viktig bestanddel i alle celler i kroppen. Fet fisk, linfrø, linfrøolje, valnøtter, valnøttolje og fiskeolje er viktige Omega 3-kilder.


3: Bær. Proppfulle av antioksidanter som bidrar til å dempe oksidativt stress og for tidlig aldring. Spis litt bær hver dag for å bedre humøret og hjelp kroppen med å "slukke branner".


4: Ost og naturell yoghurt. Rike på tryptofan som bidrar til produksjon av lykkehormonet serotonin.


5: Belgvekster som feks erter, bønner og linser er også en god kilde til tryptofan.


6: Egg inneholder absolutt alle næringsstoffer du trenger, bortsett fra C-vitamin. Det er også svært rik på tryptofan: 230 mg tryptofan per 100 g. 1 egg veier ca 63 gram. DET er mye lykke innpakket i et lite skall ;)


7: Bokhvete inneholder 190 mg tryptofan per 100 g, og bidrar også til produksjon av lykkehormonet serotonin. Det er i tillegg en svært god erstatning for korn, og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Vi vet jo alle at lavt blodsukker kan føre til dårlig humør.


8: Nøtter og frø. Inneholder også masse gode næringsstoffer og fettsyrer som gir kroppen det den trenger for å få opp humøret. Er også rik på (-ja, du gjettet riktig:) tryptofan.


9: Grønnsaker. Fargerike grønnsaker er proppfulle av antioksidanter som demper stress og reduserer for tidlig aldring.


10: Mørk kakao. De bitre smaksstoffene i mørk sjokolade, polyfenoler, er veldig effektive på humøret, og kan også virke beroligende. Velg mørk sjokolade med 80 prosent kakao eller mer, og velg den uten sukker. Lys sjokolade har dessverre ikke den samme gunstige effekten.
bottom of page