top of page

Dette "skulle jeg ønske jeg visste" da jeg måtte legge om kostholdet


Synes du det er vanskelig å endre på kostholdet ditt?

Jeg husker det føltes helt uoverkommelig! Det var så mye jeg måtte slutte å spise! Skulle jeg slutte å kose meg??

Dette var noe av det jeg tenkte. Jeg husker også at jeg syntes veldig synd på meg selv. Hvorfor tålte ikke jeg å spise vanlig, når alle andre tålte det? Stakkars meg som måtte slutte å spise alt jeg syntes var godt??


Heldigvis skulle det vise seg at dette ikke var tilfelle.. Men jeg har lyst til å fortelle deg dette, i tilfelle du også kjenner det slik. Du er ikke alene. Det er helt vanlig å kjenne på en motvilje mot å endre på en vane man har hatt hele livet. Endringsvilje, er det ikke det det kalles?


Da jeg fikk beskjed fra en lege om å endre på kostholdet mitt var min første reaksjon:


Men jeg spiste da sunt? Et helt vanlig norsk kosthold?

Jeg skulle snart lære at et helt vanlig norsk kosthold ikke er så sunt.. Pizza Grandiosa er tross alt den mest kjøpte middagen i Norge. Men hva skulle jeg spise? Hva ER sunt? Hva er sunt for meg og min kropp? Jeg var totalt forvirret. Det var jo så utrolig mange kostholdsråd og oppskrifter der ute. Hvordan skulle jeg finne ut alt dette på egenhånd? Og hvordan skulle jeg klare å få det til - jeg som var så sliten?


Men nå - i etterkant - noen år etter, kan jeg ikke helt forstå hvorfor jeg tok sånn på veg. Det skulle jo vise seg at det var enkelt. Men for å komme dit brukte jeg først lang tid på mye bortkastet, og gjorde det skikkelig vanskelig for meg selv. Så her er noe av det jeg skulle ønske at jeg visste da jeg skulle legge om kostholdet:


1: Når du skal spise sunt: kos deg mer - ikke mindre!

Det er mye lettere å slutte med en uvane når du bytter den ut. (for eksempel når man slutter med røyk eller snus, byttes det ut med plaster eller tyggegummi) Det samme gjelder når du skal endre kostholdet. Bytt ut kaker, desserter og godteri med sunne alternativer som i stedet for å tappe deg for energi gir deg de næringsstoffene du trenger samtidig som det smaker godt. Med sunne kaker eller godteri kan du kose deg med god samvittighet hver eneste dag. Og du kan kose deg MER - ikke mindre.


Les også: Helt rå sjokoladekake


2: Små gode valg hver dag - vil ha STOR betydning på sikt.

Dette kalles slight edge, og kan brukes på alle aspekter i livet. Du har kanskje sett "Haren og skilpadda" på barnetv fra vi var små? Som handler om haren som er så utrolig rask, og hopper rundt og tar seg tid til å stoppe på vegen fordi han tror han er overlegen og kommer til å vinne. Men skilpadda tar seg god tid, ett skritt om gangen på veg mot mål. Og vinner! Moralen: små skritt - eller gode valg - over tid vil gi enorme resultater!

Denne teorien kan du benytte på alt i livet. Feks sparing. Sparer du 20 kr i dag har det ingenting å bety for økonomien din. Men sparer du 20 kr dagen i ett år har du plutselig 7300 kr. Etter 10 år har du spart 73 000.

Det samme gjelder helsa di. Tar du gode valg i hverdagen over tid - vil det ha stor betydning for helsa di. Altså - skeier du ut i en konfirmasjon til våren - har det ingen betydning så lenge du har spist sunt 6 dager i uka hele året i forveien. Er du med?


3. Du trenger ikke viljestyrke hvis du får på plass ditt hvorfor.

Mange som prøver å slanke seg eller spise litt sunnere gir opp etter noen dager. De "sprekker" - eller går på en smell, fordi de ikke "har viljestyrke nok". Mange sier det: "viljestyrken sviktet".

Men hva hvis jeg forteller at viljestyrke ikke har noe med saken å gjøre? Mange blir ganske overrasket når jeg sier det.

Jeg kan gi deg et eksempel. Hvis jeg og du står på ei bro med ei rasende elv rennende under, og jeg sier at du skal få en hundrings hvis du hopper: sier du ja da? Tipper du sier nei.

Jooda, sier jeg.. Hvis du får 1000 kr da? Nei, sier du - og tenker: jeg hopper aldri nedi der...Ikke for alle pengene i verden. Men hvis den du er mest glad i faller uti da? La oss si barna dine. De faller uti. Da hopper du uten å tenke deg om! Ikke sant? Det handler ikke om vilje eller viljestyrke. Det handler om rett motivasjon.

Og for å endre på kostholdet må du få på plass motivasjonen. Du må få på plass ditt HVORFOR! Hvorfor skal du gjøre det? Hvorfor skal du endre på kostholdet ditt? Hvem ville du hoppet nedi den fossende elva for? Det er den personen - eller de personene - du må gjøre det for.

Hvem er ditt hvorfor?4: Spis mat med kortest mulig innholdsfortegnelse

Hva er sunt? Det lurte jeg veldig på da jeg skulle endre kostholdet mitt. Hva burde jeg spise? Nå - etter at jeg er ferdig utdannet som kostholdsveileder er jeg ikke i tvil. Og det er en tommelfingerregel du bør ta med deg: spis mat med kort innholdsfortegnelse. Og hva mener jeg med det? Jo, da mener jeg mat som ikke er industriprodusert, inneholder fyllstoffer, smaksforsterkere, sprøytemidler osv. Da mener jeg mat som man tidligere kunne jaktet på, sanket eller høstet. Ren mat.

Hvis du går i en matbutikk i dag er 80% av den maten du ser i hyllene pakket inn i bokser, poser eller esker - og er masseprodusert. Og innholdsfortegnelsen er ofte lang. Denne maten kan man noen ganger spørre seg om virkelig ER mat..

Så velg mat med kortest mulig innholdsfortegnelse. For genene våre er faktisk ikke tilpasset den industriproduserte maten. Genene våre endrer seg 0,05 % hvert 40.000. år. Og det er bare 12.000 år siden den industrielle revolusjon. Ikke rart mange blir syke. Det er jo som å fylle bensin på en dieselbil.


5: Stressmestring har stor betydning

Dette visste jeg ikke de første 35 årene av livet. At stress faktisk gir kroppen signaler om å senke farten på viktige funksjoner, som for eksempel fordøyelse. Dette fører jo til næringsmangler! Så har du lite energi - og vet at du har et høyt stressnivå - så hjelper det ikke å bare spise sunt. Du må også redusere stresset i livet ditt. Enten det er ytre stress eller store bekymringer. Dette påvirker helsa mer enn jeg trodde var mulig. Så STRESS NED med god samvittighet.6: Gjør det enkelt!

Det finnes enorme mengder kostholdsråd og sunne oppskrifter på nettet. Det er en jungel av råd, og man kan gå seg vill av mindre. Jeg kjente veldig på det. Jeg ble helt overveldet! Så jeg gikk til en kostholdsveileder som gav meg den starthjelpen jeg trengte.

For det trenger ikke gjøres mer komplisert enn nødvendig. Du trenger ikke hundretusen oppskrifter i starten. Det du trenger er noen forskjellige å velge i, slik at du finner dine favoritter som du kan starte med. Og når du har lært nok om hva du bør velge så kjennes det så mye lettere å navigere i jungelen av oppskrifter. For da vet du hva du skal se etter.

Ønsker du min hjelp, og oppfølging i ett helt år - så er du velkommen til å skrive deg opp på venteliste på onlinekurset Enkle steg til mer energi: https://www.ingridforbregd.no/venteliste

Der får du all den starthelpen du trenger til å legge om til et sunt kosthold - på en enkel måte. Og du får oppfølging og hjelp et helt år.


7: Din helse er ditt ansvar - ikke legens eller noen andres.

Dette var en av mine store aha-opplevelser. Da jeg var syk byttet jeg fastlege, gikk til utallige spesialister og brukte masse penger på private leger. Det er ekstremt dyrt å være syk når hver legetime koster over tusen kroner. Men jeg lette febrilsk etter svar. Jeg ville ha en medisin, og en diagnose. Jeg ville at legene skulle gjøre jobben sin!! Men jeg tenkte feil. Det er ikke legen eller noen andre som har ansvaret for min helse. Det oppdaget jeg "the hard way". Tenk om jeg hadde lagt om kostholdet noen år tidligere? Eller spist sunt fra den dagen jeg flyttet hjemmefra? Da hadde jeg ikke behøvd å bli syk engang. Men jeg har lært. Og jeg tror det var en mening med det. Nå brenner jeg for å hjelpe andre med kostholdet. Og det gir meg stor glede - og mening med livet. Heldigvis er vi forskjellige - og ikke alle blir syke sånn som meg. Vi har forskjellige gener og immunforsvar. Men ALLE har godt av et sunnere kosthold. Og jeg hjelper deg gjerne på vegen. Men husk at du må gjøre jobben. Jeg viser deg hvordan du kan gjøre det på enkleste måte - og stiller mer enn gjerne opp som ivrig heiagjeng :)


Ønsker du en kort prat med meg for å finne ut om jeg kan hjelpe deg? Send meg en epost, så finner vi et tidspunkt som passer :)


Hilsen Ingrid,

Kostholdsveileder TMS & helsecoach


bottom of page