top of page

5 enkle tips for et sunnere kosthold

Har du lyst til å spise litt sunnere for å få mer energi og overskudd i hverdagen?


MER ENERGI: Et sunt og variert kosthold gir deg næringsstoffene du trenger og holder blodsukkeret stabilt


Sunn mat er utrolig viktig for både energinivå og vekt. Men hva er egentlig sunn mat?

Som du vet er det individuelle forskjeller på hva folk trenger for å føle seg best mulig, men det er likevel mulig å komme med generelle råd som gjelder de aller fleste.


Når det gjelder sunn mat så er det en kjent sak at det kan være utfordrende å velge sunt fordi det kanskje ikke frister, matlysten er kanskje ikke på topp, og samtidig når søtsuget stadig nye høyder. Da er det kanskje en liten trøst at dette er svært vanlig. I slike situasjoner er det viktig å bruke metodene vi har for å håndtere søtsuget, og ikke minst gjøre maten mer smakfull og fristende. Erfaringsmessig vil også matlysten gå opp etter at man har hatt et sunt og variert kosthold over tid i kombinasjon med frisk luft, bevegelse og god søvn.Så kom deg inn i den gode sirkelen med en eneste gang:


  1. Lag maten fra bunnen av og velg mest mulig ren og ubehandlet mat. Med det mener vi mat som ikke er tilsatt masse tilsetningsstoffer eller er fabrikkprodusert. Velg rent kjøtt, fisk, salat, grønnsaker, nøtter, frø og bær og kjenn at energien kommer sakte, men sikkert tilbake.

  2. Prøv og spis grønnsaker til hvert måltid. Det kan være vanskelig hvis man har noen i hus som ikke er glad i grønnsaker. Men da kan de kamufleres, for eksempel i supper og grønnsaksmoser med en stavmikser. Og fritters (grønnsakslapper) har jo blitt skikkelig trendy blant de yngre, så her er det bare å prøve seg frem. Les også: Fritters i matboksen

  3. Spis bær, eller velg sukkerfritt når du får lyst på noe søtt. Et sunt kosthold skal både dekke behovet for næringsstoffer og holde blodsukkeret stabilt. Dette er viktig fordi blodsukker og insulin har en direkte sammenheng med fettlagring, men kan også forstyrre andre hormonelle prosesser i kroppen og tappe deg for energi. Les også: Sukkerfri kaker du kommer til å elske

  4. Balanser måltidet etter den såkalte tallerkenmodellen. Den består av 1 del "langsomme" karbohydrater, 1 del protein og 1 del fett. I et gjennomsnittlig norsk kosthold er det som regel ingen problemer å få i seg karbohydrater. Pass bare på at du ikke spiser for mye av de såkalte "raske" karbohydratene, som feks pasta, pizza, ris, brød og andre bakevarer. De påvirker nemlig blodsukkeret negativt. Eksempler på karbohydrater som er bra for deg er grønnsaker, belgfrukter og bær. Gode proteinkilder er feks egg, fisk, kjøtt, melk, yoghurt, ost, quinoa og bønner. Proteiner kan også påvirke blodsukkeret og dermed fettlagringsprosessen dersom du spiser for mye. Derfor er det ikke å anbefale å spise mest mulig proteiner, som mange kanskje tror. Til sist er det viktig å tilsette gode fettsyrer i alle måltider, blant annet for å holde blodsukkeret stabilt og stimulere metthetshormoner (altså bli mett). Eksempler på gode fettkilder er olivenolje, raps, kokos, avocado, nøtter, frø, fet fisk eller et godt omega 3-tilskudd.

  5. Drikk vann! Vi trenger 2-3 liter vann for å opprettholde væskebalansen. Unngå juice, brus og annen flytende energi som tørstedrikk da det kun gir deg unødvendige blodsukkerstigninger. Drikk mesteparten av vannet mellom måltider for å unngå å "tynne ut" magesyren.Les også: Kostholdets utvikling


I artikkelen om kostholdets utvikling kan du lese mer om ett spesielt sted i verden som nærmest ikke opplever noen livsstilssykdommer. Dette folkeslaget har vært studert i over 50 år, og på den perioden hadde de kun ett eneste tilfelle av kreftsykdom. Jeg vet ikke med deg, men JEG vil iallefall gjerne vite hvilken mat de spiser :)

<