top of page

INSULIN OG DIABETES

Et stabilt blodsukkernivå er svært viktig for alt fra energinivå til humør, og spesielt hjernen er følsom for variasjoner i blodsukkernivået. Blodsukkeret er viktig for både hukommelse og konsentrasjon. Men både for høyt og for lavt blodsukker hemmer hukommelsen. 

Lavt blodsukker, hypoglykemi, oppleves som på mange måter. Noen blir sinte, andre blir sure, triste og motløse. Andre opplever nedsatt konsentrasjonsevne og blir utålmodige, irritable, deprimerte eller nervøse. Og angst kan til og med knyttes til lavt blodsukker. Man opplever da et stort sukkersug, og kan bli svært trett etter måltider.

Høyt blodsukker, hyperglykemi, er like problematisk over tid - og knyttes også til problemer med hukommelse og hjernefunksjon. Flere studier har vist at barn som spiser mye sukker gjør det dårligere i IQ-tester, får dårligere karakterer og har større humørsvingninger. På lang sikt kan slike blodsukkersvigninger føre til sykdom, som insulinresistens, reaktiv hypoglykemi og diabetes.

 

Nyere forskning viser også at høyt blodsukker fører til tidlig aldring.

Hormonet insulin skilles ut i bukspyttkjertelen og stimuleres av glukose fra karbohydrater og aminosyrer fra protein. 

 

Et forhøyet insulinnivå er uønsket av mange årsaker. For det første er dette årsaken til at man over tid utvikler insulinresistens, reaktiv hypoglykekmi og diabetes type 2.

For det andre er insulin hormonet som påvirker fettlagring, og altså fører til at man går opp i vekt. Insulinet lagrer nemlig glukosen i fettceller til senere bruk, når cellene er fylt opp av energi. Dette fører til bukfett, som knyttes opp mot hjerte- og karsykdommer.

Det er også mye som tyder på at insulin påvirker en rekke andre hormoner negativt, fordi det blokkerer signalet fra andre hormoner, som feks stoffskiftehormoner, veksthormoner og kjønnshormoner. Det er derfor mange opplever å bli bedre fra problemer i puberteten eller overgangsalderen ved å legge om til et blodsukkervennlig kosthold.

Insulin er også koblet til flere typer kreft, som bryst-, prostata- og tykktarmskreft. Og i en ny studie fra USA skisserer de nå at Alzheimer ser ut til å kunne være koblet til insulin, og beskrives som diabetes type 3.

Har du eller noen du kjenner fått diabetes? Dette er forskjellen på type 1 og 2:

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, mens diabetes type 2 er kostholdsrelatert. Felles for dem begge er at blodsukkernivået i kroppen er for høyt.

I den første typen produserer kroppen for lite insulin, mens ved diabetes type 2 er kroppens celler mindre følsom for insulin enn normalt. Forløperen er altså insulinresistens. Dersom man har lavt blodsukker etter måltid uten å ha fått diabetes, kalles dette reaktiv hypoglykemi. 

Diabetes type 2 er mest vanlig hos eldre og de med overvekt. Type 1 oppdages gjerne hos barn og yngre mennesker.

Ca 200 000 i Norge lider av diabetes type 2, og ca 28.000 lider av type 1. I tillegg er det estimert at over 350 000 nordmenn har diabetes type 2 uten å vite det.

Diabetes er en alvorlig diagnose som bør tas på alvor, på grunn av risikoen for å utvikle senkomplikasjoner som blant annet dårligere syn/blindhet, nyreskade, nerveskader, amputasjon grunnet dårlig blodsirkulasjon og sårheling, eller hjerte- karsykdom. 

 

Derfor er jevnlige kontroller hos lege viktig - i tillegg til riktig medisinering, fysisk aktivitet og ikke minst et blodsukkervennlig kosthold:

Ny kunnskap om betydningen av sunt kosthold, fysisk aktivitet og egenomsorg minsker sjansene for å utvikle alvorlige komplikasjoner.

Sitat Diabetesforbundet.

Ønsker du å endre til et blodsukkervennlig kosthold?

Jeg hjelper deg gjerne! Da er onlinekurset Enkle steg for mer energi for deg.

bottom of page